Néhány napja azon gondolkodám, hogy mit főzzek a brokkolikrémleves mellé, amit a család is szívesen fogyaszt.
Rendelkezésemre állt többek közt egy doboz túró, meg egy rakás alma, amit záros határidőn belül fel kellett használnom, tehát úgy döntöttem, hogy velük kezdek valamit. Így a főzésből sütés lett, a sütiből pedig estére alig maradt egy szelet.
A hozzávalók:
A tészta:
- 10 dkg graham búzaliszt
- 10 dkg DW CH mínusz liszt
- 1 cs sütőpor
- 1,5 kk "negyedannyi" édesítő
- 1 ek vaj
- 1 tojás
- 4 ek tejföl
A töltelék:
- 40 dkg reszelt alma
- 25 dkg túró (én laktózmenteset használok)
- Fél citrom héja, leve
- 1,5 kk "negyedannyi" édesítő
- 2 ek zabkorpa
- 1 cs vaníliás pudingpor
- Fahéj
Első és legfontosabb lépés, ami nekem mindig kimarad: előmelegítjük a sütőt! :)
A tészta és a töltelék esetében is ugyanaz a teendő: az adott tétel hozzávalóit beletesszük egy-egy tálba, és összekeverjük. Érdemes a tésztával kezdeni, annak úgyis pihennie kell. Rugalmas tésztát gyúrunk, amit félreteszünk amíg összekutymoljuk a töltelék hozzávalóit.
Én kerek piteformában sütöttem: a tészta 2/3-át kerek lappá nyújtottam, beleigazgattam a formába, megszurkáltam kicsit villával, aztán rá az almás-túrós krém. Az egész tetejére a maradék 1/3 adag tésztából rácsokat applikáltam. A tetejét megkentem tojásfehérjével, aztán irány a sütő.
És akkor a számolás (a kanalazós dolgokat nem mértem le, csak saccoltam, de nagyságrendileg így néz ki)
Az egész adag 1180 g és 2032 kalória :)
fehérje: 8.88
szénhidrát: 16.96
zsír: 6.74
kcal: 253.13
fehérje: 13.05
szénhidrát: 24.93
zsír: 9.91
