Futhatnékom, avagy a második pillérem

Futógondolatok

2015. február 03. 07:00 - BDori

Tavaly elolvastam Christopher McDougall Futni születtünk című könyvét.

termek536.jpg

Megállapítottam, milyen kár, hogy futás közben nem tudok olvasni. Ez a következő feladat, amit meg kell oldanom.

l12342069.jpgTalán egy menet kottatartóval megoldható lenne. Akkor  egyszerre tudnám csinálni két legkedvesebb időtöltésemet. 

Nagyon jó szívvel ajánlom mindenkinek aki fut, aki nem fut, aki szeret futni, aki nem szeret futni, aki sprinter, aki hosszútávfutó, aki hivatásos futó, aki amatőr futó..... MINDENKINEK.

 

 

 

"Egy rejtőzködő indián törzs, néhány szuperatléta és minden idők legnagyobb ultrafutóversenyének története.

 "A futás az a rendkívüli képesség, amely emberré tett minket – és ez azt jelenti, hogy minden ember birtokában van ennek a rendkívüli képességnek.”

Egy egyszerű kérdéssel kezdődött minden: Miért fáj a lábam? A válasz után kutatva Christopher McDougall elképesztően izgalmas emberekkel találkozott, és hihetetlen atlétikai teljesítményeknek volt szemtanúja. A rejtélyes Caballo Blanco közvetítésével megismerte a világ legfantasztikusabb ultrafutóit, a Mexikóban élő tarahumara indiánokat, és közelebbi kapcsolatba kerülve velük rádöbbent, hogy mindaz, amit a nyugati világ a futásról tud, téveszméken nyugszik. És a kérdések egyre sokasodtak.

McDougall útja a Harvard high-tech laboratóriumaiból Észak-Amerika napsütötte völgyein és hófödte csúcsain át vezetett a Réz-kanyonba. Elbeszélésmódja egyszerre személyes és tudományos; az egyéni sorsok pontos és empatikus leírása mellett ismerteti a tudomány aktuális állását is az emberi fiziológiáról, táplálkozásról, az evolúcióról.

A Futni születtünk nem csupán a szellemünket mozgatja meg, hanem a testünket is arra ösztönzi, hogy tegyük próbára a lábunkat, és lássuk be: mindannyian futni születtünk."

Amellett, hogy igen szórakoztató olvasmány, roppant velős gondolatokat fogalmaznak meg a futásról.
Kettőt megosztok itt is, hogy legyen mihez nyúlni, ha fáradt vagyok, ha nincs kedvem futni, ha úgy érzem elég volt, nem bírom tovább,  vagy ha csak egész egyszerűen jól akarom érezni magamat.

caballoidezet.png

 

 "És amikor rosszul állnak a dolgok, akkor futunk a legtöbbet..."
"... lehet, hogy az emberi psziché előre kódolt választ hordoz, amely veszély vagy ragadozó közeledtére azonnal működésbe lépteti legelső és leghatékonyabb túlélési képességünket, a futást. Ami a stressz oldását és a testi örömöket illeti, futni már akkor is tudunk, amikor még nincs szex az életünkben. Gyárilag el vagyunk látva a futáshoz szükséges felszereléssel és igénnyel; elég szabadjára engedni vágyainkat, máris száguldhatunk."

napfelkelte.jpg

Te ma reggel mire ébredtél?
Afrikában minden reggel arra a tudatra ébred a gazella, hogy gyorsabban kell futnia, mint a leggyorsabb oroszlánnak, különben felfalják. Afrikában minden reggel arra a tudatra ébred az oroszlán, hogy gyorsabban kell futnia a leglomhább gazellánál, különben éhkoppon marad. Mindegy oroszlán-e az ember vagy gazella, a legokosabb, ha napkeltekor nekilát a futásnak.

A könyvről bővebben olvashatsz a Mindent a futásról nőknek (és mindenkinek)... oldalon.

BREAKING NEWS!

Film készül a könyvből. Nem is akárki lesz a főszereplő, hanem Matthew McConaughey.

matthew-mc.jpg

Ritkán jutok el moziba, de ezt egészen biztosan nem hagyom ki.

 

 

Forrás: Christopher McDougall Futni születtünk, Park Könyvkiadó, 2013, http://futasvelem.blogspot.hu, http://running.competitor.com, http://hu.wikipedia.org, http://talesfromtheblog.blog.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://futhatnekom.blog.hu/api/trackback/id/tr677128331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása