Futhatnékom, avagy a második pillérem

Szeretném meghódítani a lovagot

2015. október 11. 19:34 - BDori

…. és ne tessék semmi rosszra gondolni.

Kamaszkorom rendszeres augusztusi programja volt, hogy egy hetet túráztunk a Magas Tátrában, akkor még a Csehszlovákban.

Bejártuk a Lomnici-csúcs környékét, a Tar-pataki vízesés mellett túráztunk, a Zöld-tóban gyönyörködtünk.

lomnici.jpg

tarpatak.jpg

zoldto.jpg

Mindig szerettem a magas hegyeket, bakancslistámon szerepel még néhány túra a Magas-Tátrában és az Alpokban.

Aztán egyszer egy munkahely által szervezett kirándulással a Tátra másik oldalára is átjutottam, Zakopaneba.  Kicsit barátságosabbak a hegyek azon az oldalon és nekem úgy tűnik az emberek is, beleszerettem a tájba, de tíz évnek kellett eltelnie, hogy újra Lengyelország földjére lépjek. Igaz, hogy azóta viszont nem telt el év Zakopane nélkül.  A ráadást a Wieliczkai Sóbánya jelenti, áldásos hatásának köszönhetően az asztmás kisfiam betegség nélkül, vagy csak apróbb megfázásokkal vészeli át a teleket.

wielicz.jpg

wileic2.jpg

Ha október, akkor Családi kirándulás Zakopanéba.

maxresdefault.jpg

zako.jpg

Még haza sem érünk, amikor a két gyerkőc már a jövő évi kirándulást tervezgeti. Én is….  kicsit másként.

Egy-két rövid kiránduláson kívül, még nem mertem nagyobb túrába belevágni a gyerekekkel. Eljön ennek is az ideje hamarosan.

De ott fekszik az a „Lovag” és évek óta nem hagy békén, meg kéne közelebbről is ismerni. 

lengyel-tatra6.jpg

Hogy miért? Mert ott van. A Balatont is azért futjuk körbe, mert ott van, nem igaz?

Egy óvatlan pillanatomban elolvastam egy posztot, és elindult a vezérhangya, ami azóta is galoppol.

A 2015. évi „to do” listámra felkerült a Lovag meghódítása. Hogy mikor, még nem tudom, csak azt, hogy kell nekem.

Ki is ő, aki hívogat? 

Hivatalos források szerint: „ A Giewont (1894 m) jellegzetes mészkőgerince a Nyugati-Tátra erdős dombjai fölé emelkedik, Zakopanéval éppen szemben.  A csúcs nevének eredete nem egyértelmű, egyes források a fal (die Wand) vagy a sziklacsoport (Gewand) német szóból származtatják. Valószínűleg a Tátra egyik legnagyobb tudósa, az ismert síelő, turista, barlangász és hegymászó, a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) egyik alapítója, Mariusz Zaruski (1867-1941) jár legközelebb az igazsághoz, aki a góral Giewont családnévből eredezteti a csúcs nevét, hiszen a Tátrában több, személyeket jelölő elnevezés is létezett a régebbi korokban.

A Giewont, amely más tátrai csúcsokkal ellentétben nem magasságának, hanem elhelyezkedésének, jellegzetes formájának, a Zakopanéra nyíló kilátásnak és a hozzá fűződő legendáknak köszönheti hírnevét, jól ismert egész Lengyelországban, a kollektív tudat a Tátra szimbólumának tekinti.

A Nagy-Giewont, melynek neve a köztudatban egyszerűen csak Giewont, a Tátra egyik leglátogatottabb pontja.

A kilátás a Giewontról meglehetősen tágas. Észak felé a Gubalówka gerince az első, amit felfedezhetünk, a két gerinc között Zakopane hatalmas területű városával. Láthatjuk a Havasalját (Podhale) és a Nyugati-Tátra erdős hegyoldalait. Érdekes látványt nyújt a Vörös-hegyek (Czerwone Wierchy) csoportja, valamint annak keleti meghosszabbítása a Gáspár-csúcsig (Kasprowy Wierch). A távolban látható a Magas- és a Bélai-Tátra néhány csúcsa.

 b9e635cf11a4bd64b7c29bdb58dce9c7.jpg

giewont_a4.jpg

A kereszt egy jellegzetes, messziről is jól felismerhető része Zakopane városképének. Immár 112 éve áll a Giewont tetején, 1901. augusztus 19-én van az évfordulója az úgynevezett „Alvó lovag” legmagasabb ormán a kereszt felállításának és felszentelésének, amellyel Jézus Krisztus születésének 1900. évfordulójáról emlékeztek meg.

 A Giewont tetején az akkori zakopanei plébános, Kazimierz Kaszelewski kezdeményezésére állították fel a keresztet, a góralok támogatásának köszönhetően. A tízegynéhány méter magas keresztet a krakkói gyáros, Józef Górecki tervezte, és az ő üzemében állították elő, összesen 400 különálló alkatrészből, melyek összsúlya 1819 kg. volt. A keresztet vonattal szállították Zakopanéba, az elemeket 18 góral szekéren vitték a Tátrába, a Konrád-völgybe. A Pokol-völgy (Piekiełka) nevű katlantól a góralok a vállukon vitték tovább az alkatrészeket. A kereszt alapozásához szükséges cementet és vizet szintén emberi erővel kellett feljuttatni a csúcsra, a betonalap megszilárdulása 6 napot vett igénybe.

A kereszt magassága 17,5 méter, alapozásához 2,5 méter mély üreget ástak a sziklába, vízszintes karjainak hosszúsága 5,5 méter. 1997-ben, II. János Pál pápa zakopanei látogatását megelőzően megváltoztatták a város címerét, az új címeren a Giewont keresztje látható, lábainál Szent Péter vatikáni címerének keresztben elhelyezett kulcsaival.”

Egy szó, mint száz, felébreszteni nem akarom a Lovagot, csak meglátogatni, hogy örüljön nekem.

 giew1.jpg

Szó szoros értelmében vett KERESZTEDZÉS!

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://futhatnekom.blog.hu/api/trackback/id/tr567138907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása