Futhatnékom, avagy a második pillérem

Az én kenyerem

2015. február 22. 12:31 - BDori

ujrakezdes.jpgA tegnap elmélkedtem, hogy számomra mennyire jó az időzítés az újrakezdésre.

Nos, az újrakezdés jegyében elővettem a kenyérsütőgépet s a jól bevált kenyérreceptemet és gyorsan sütöttem egy igazi kenyeret.

 

 

 

  Az alaprecept a következő:

  • 3 -3,5 dl víz (ki kell tapasztalni a tészta állagán, a teljes kiőrlésű lisztek több vizet vesznek fel)
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 kávéskanál ecet vagy egy késhegynyi aszkorbinsav
  • 1 kávéskanál só
  • 3 egység liszt = 1 egység 2,5 dl

cam05688.jpg

Ezt variálom különböző arányokban, van hogy egy egységet felezek. Ízlés szerint lehet kísérletezni.

Csak tiszta rozslisztből nem nagyon szoktam csinálni, mert nagyon sűrű és tömény, ha rozskenyeret csinálok, akkor az 2 egység teljes kiőrlésű rozsliszt + 1 egység teljes kiőrlésű búzaliszt vagy Graham liszt az arány.
Néha napján, ha kicsit túl sok már a teljes kiőrlésű nehéz kenyérből, akkor bűnözök és teszek bele egy egység félfehér búzakenyérlisztet (BL 112), vagy tönköly fehérlisztet vagy durumlisztet vagy Dia-Wellness szénhidrát csökkentett lisztet.

  •  zabkorpa / zabpehely ízlés szerint (ha rakok a kenyérbe, akkor biztos kell a 3,5  dl víz)
  • 1 evőkanál szejtán (búzasikér) ez is elhagyható, de mióta teszek a kenyérbe, azóta mindig jól sikerül
  • 1 csomag élesztő (nekem ebből az Oetker vált be a legjobban és a lisztek közé rakom)
  • magok (tökmag, köménymag, napraforgómag, szezámmag) ízlés szerint, de csak az utolsó keverés előtt teszem bele, mert összetörik

Ebben a sorrendben teszem bele a kenyérsütő gépbe.

cam05687.jpg

Egy egyszerű gépen van, de van teljeskiőrlésű progam rajta.

Ha nagyon ráérek, akkor a dagasztás kelesztés után átteszem a sütőbe sütni. Sütőformában (nekem tégla alakú van) sütöm. Mielőtt betetszem a sütőbe, a formában hagyom még 20-percet pihenni. Előmelegített sütőben 180°C sütöttem, kb. 50 percig. A sütő aljába egy jénai tálba 2-3 dl vizet teszek.
Amikor kiveszem a sütőből még forrón megkenem vízzel, hogy fényes és ropogós legyen.
A sütőben sült nekem jobban ízlik, mint a gépi, de macerás. A gépbe csak bedobálom a hozzávalókat és kész.

Lisztek, amiket használok:

 

A mostani kenyér teljeskiörlésű tönköly- és rozslisztből, zabpehelylisztből és DW lisztből (+1 teáskanál enzim) készült. 

cam05690.jpg

cam05694.jpg

  kcal (100 g) Szénhidrát (100 g)

Fogyasztani kívánt mennyiség grammban

Szénhidrát mennyiség grammban Kalória:
Élesztő 105 18 7,5 1,35 7,875
Olívaolaj 884 0 5 0 44,2
CH mínusz 85% liszt 338 11,7 80 9,36 270
Tönkölyliszt, teljes kiőrlésű 346 63,9 180 115,02 622,8
Rozsliszt, teljes kiőrlésű 333 65 180 117 599,4
Zabpehelyliszt 398 71,3 100 71,3 398
Összesen: 800 gr 314 1942
100 gr kész kenyérben: 39 243

 

Fotó: http://emkommunikacio.hu

 

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

ub_logo1_1.png

 

BÁTRAN....

Ultrabalaton 2015, 2015. május 31.

elmenykul_1.jpg

Jótékony céllal állunk rajthoz a 2015. május 30-31-i Ultrabalatonon a súlyos beteg gyerekek élményterápiás táboroztatásával foglalkozó Bátor Tábor Alapítvány futócsapatának tagjaként. Az adománygyűjtési célunk 300 000 Forint.


Kérlek, segíts Te is az elérésében. Fogadj örökbe egy kilométert a futásunkból!

Bátor Tábor Urban Challange Élménykülönítmény: http://www.elmenykulonitmeny.hu/banki.dora

toplogo_big_1.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://futhatnekom.blog.hu/api/trackback/id/tr787195373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása