A tegnap elmélkedtem, hogy számomra mennyire jó az időzítés az újrakezdésre.
Nos, az újrakezdés jegyében elővettem a kenyérsütőgépet s a jól bevált kenyérreceptemet és gyorsan sütöttem egy igazi kenyeret.
Az alaprecept a következő:
- 3 -3,5 dl víz (ki kell tapasztalni a tészta állagán, a teljes kiőrlésű lisztek több vizet vesznek fel)
- 1 evőkanál olaj
- 1 kávéskanál ecet vagy egy késhegynyi aszkorbinsav
- 1 kávéskanál só
- 3 egység liszt = 1 egység 2,5 dl
Ezt variálom különböző arányokban, van hogy egy egységet felezek. Ízlés szerint lehet kísérletezni.
Csak tiszta rozslisztből nem nagyon szoktam csinálni, mert nagyon sűrű és tömény, ha rozskenyeret csinálok, akkor az 2 egység teljes kiőrlésű rozsliszt + 1 egység teljes kiőrlésű búzaliszt vagy Graham liszt az arány.
Néha napján, ha kicsit túl sok már a teljes kiőrlésű nehéz kenyérből, akkor bűnözök és teszek bele egy egység félfehér búzakenyérlisztet (BL 112), vagy tönköly fehérlisztet vagy durumlisztet vagy Dia-Wellness szénhidrát csökkentett lisztet.
- zabkorpa / zabpehely ízlés szerint (ha rakok a kenyérbe, akkor biztos kell a 3,5 dl víz)
- 1 evőkanál szejtán (búzasikér) ez is elhagyható, de mióta teszek a kenyérbe, azóta mindig jól sikerül
- 1 csomag élesztő (nekem ebből az Oetker vált be a legjobban és a lisztek közé rakom)
- magok (tökmag, köménymag, napraforgómag, szezámmag) ízlés szerint, de csak az utolsó keverés előtt teszem bele, mert összetörik
Ebben a sorrendben teszem bele a kenyérsütő gépbe.
Egy egyszerű gépen van, de van teljeskiőrlésű progam rajta.
Ha nagyon ráérek, akkor a dagasztás kelesztés után átteszem a sütőbe sütni. Sütőformában (nekem tégla alakú van) sütöm. Mielőtt betetszem a sütőbe, a formában hagyom még 20-percet pihenni. Előmelegített sütőben 180°C sütöttem, kb. 50 percig. A sütő aljába egy jénai tálba 2-3 dl vizet teszek.
Amikor kiveszem a sütőből még forrón megkenem vízzel, hogy fényes és ropogós legyen.
A sütőben sült nekem jobban ízlik, mint a gépi, de macerás. A gépbe csak bedobálom a hozzávalókat és kész.
Lisztek, amiket használok:
- Teljes kiőrlésű búzaliszt, rozsliszt, tönkölyliszt
- Graham búzaliszt (GL 200)
- Zabliszt, zabpehelyliszt
- Félfehér búzakenyérliszt (BL 112)
- Tönköly fehér liszt
- Durumliszt
- DiaWellnes 85% szénhidrát csökkentett liszt és az ehhez tartozó enzim
A mostani kenyér teljeskiörlésű tönköly- és rozslisztből, zabpehelylisztből és DW lisztből (+1 teáskanál enzim) készült.
kcal (100 g) | Szénhidrát (100 g) |
Fogyasztani kívánt mennyiség grammban |
Szénhidrát mennyiség grammban | Kalória: | |
Élesztő | 105 | 18 | 7,5 | 1,35 | 7,875 |
Olívaolaj | 884 | 0 | 5 | 0 | 44,2 |
CH mínusz 85% liszt | 338 | 11,7 | 80 | 9,36 | 270 |
Tönkölyliszt, teljes kiőrlésű | 346 | 63,9 | 180 | 115,02 | 622,8 |
Rozsliszt, teljes kiőrlésű | 333 | 65 | 180 | 117 | 599,4 |
Zabpehelyliszt | 398 | 71,3 | 100 | 71,3 | 398 |
Összesen: | 800 | gr | 314 | 1942 | |
100 gr kész kenyérben: | 39 | 243 |
Fotó: http://emkommunikacio.hu
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
Ultrabalaton 2015, 2015. május 31.
Jótékony céllal állunk rajthoz a 2015. május 30-31-i Ultrabalatonon a súlyos beteg gyerekek élményterápiás táboroztatásával foglalkozó Bátor Tábor Alapítvány futócsapatának tagjaként. Az adománygyűjtési célunk 300 000 Forint.
Kérlek, segíts Te is az elérésében. Fogadj örökbe egy kilométert a futásunkból!
Bátor Tábor Urban Challange Élménykülönítmény: http://www.elmenykulonitmeny.hu/banki.dora